Eesti English Русский

Tasakaal nr.1


      
SISSEJUHATUS

 

Kõik me vajame nii iseendas kui ka ümbritsevas maailmas tasakaalu, et olla õnnelik ja tunda end turvaliselt.

Meie päevakeskus on sündinud kaalude tähtkujus (18. oktoober).  Päevakeskuse tegevuste kaudu püüamegi saavutada ja hoida tasakaalu. Sellest  ka meie lehe nimi Tasakaal.

Soovime, et infoleht meist ja meie tegemistest pakub sulle huvi ja rõõmu. Lisaks on võimalus külastada meie kodulehekülge internetis (www.viljandimaasingel.ee).

Osale ka sina lehe koostamisel – kirjuta, joonista, mõtle kaasa :)

 

Meeldivat koostööd  ja head tasakaalu hoidmist soovides

MTÜ Viljandimaa Singel

Juhataja Linda Luhse.

 

MEIE LEHES

 

* Mina arvan                  * Sport                           * Mine ja vaata

* Huvitav teada              * Tähtsad päevad         * Tee ise

* Ajaviiteks                    * Tervis                          * Luulenurk

 

 

MINA ARVAN

 

Tahumatus või teadmatus.

Viimasel ajal ringi toimetades paneb üha sagedamini tähele inimeste teatud närvilisust. Ise hädas, kritiseeritakse võõraste inimeste tegevusi. Seejärel võrreldakse  ei tea keda kellega, andmata endale aru erinevate inimeste erilaadseid taustsüsteeme, perekondade kasvatustraditsioonidki pole ühelaadsed.

Mida kahmida ajakirjandusest ja mida mitte lugeda. Kindlaid soovitusi ei saa ju kunagi anda sest kui ühtedele meeldib õhtuleht, teistele Eesti Ekspress, kolmandatele võib-olla  Herald Tribune.

Millest ammutab igaüks meist hingejõu raskustele vastu astuda. Paljud teevad seda looduses jalutades, osad maandavad sportides oma päeva pinged.

Küsimus: kus on siis kuldne kesktee - kulla sõbrad, kõigil on õigus olla õnnelik just selles elus, loomulikult riivamata oma tegude ja sõnadega teisi. Sõnal on jõud ja on ka vastutus.

 

 

Eero Reinhold

 

 

 

 

 

 

 

MINA ARVAN

Kui ma oleksin puu, milline ma oleks?

Vaatasin internetist Viljandimaa Singel kodulehte, kus oli näitus „Kui ma oleksin puu, milline ma oleksin?“

Kõige enam meeldisid mulle kaks fotot:

     Avo Jürgenson nr.2

1.vaade-

2. päikesepaiste

3. kasepuud

 

 

 

      Ivar Merila nr. 4

1. vaade-

2. pink ootab, et keegi istuks,

3. ilm meeldib

 

Kui ma oleksin puu, siis oleksin ma kasepuu, sest mulle meeldib kasepuu koore valge värvus. Nende piltide vaatamine tekitab minus kevade ja ilu tunnet.

 

 

 

Lauri Pajuniit

MINA ARVAN

Raamatukogu külastus

Käisime Lea rühmaga teisel ja kolmandal korrusel raamatukogus. Teisel korrusel oli seintel piltide näitus. Kolmandal korrusel olid pildid seintel temaatikaga „ Viljandimaa enne ja nüüd“.

Olid ka karikatuurid Edmund Valtoni tehtuna, mis olid tasemelt head. Karikaturist Edmund Valton sündis 1919.a 31.mail. Viieteistaastaselt andis Valton  oma esimese 4-osalise karikatuuride seeria lasteajakirjale.

August Maramaa oli Viljandi linnapea 1919-21 ja 1927-39. Maramaa skulptuur avati Viljandi raekoja juures 3. augustil 2007.

Viljandi trepimägi konstrueeriti 1991.a. Trepimägi on viiejärguline ja sel on 158 astet. Trepimägi rajati 20.-nda sajandi algul linnapea Otto von Engelhaadti eestvõttel.

Linnas on veel represseeritute monument 14.06 1991.a . oli väga huvitav ekskursioon. Suur aitäh! Tahaks selliseid ekskursioone teha veel.

Viivika

 

Katrini ja Linda sünnipäev

Minule meeldis väga, et mulle tulid pereliikmed külla. See oli päris tore, ma sain kingitusi, laual oli salat ja morss, leib ja sai ning veel sardellid, pelmeenid ning värskekapsasalat. See oli minule väga tore, et olen jälle aasta vanem. Linda sünnipäev oli kaväga tore, hea kui keegi saab kingitusi. See on mulle väga tore, ma loodan, et talle endale ka meeldis see väga. Meeldis pilte teha ja sain endalegi ja Lindale samuti.

 

Katrin Liivamägi

 

 

SPORT

 

Talispordi tippsündmus Liberecis.

Veebruari teises pooles 2009 aastal toimusid Tshehhimaal suusaalade Maailmameistrivõistlused. Eesti võistkond oli rohkearvuline võrreldes teiste balti maadega. Ootused olid suured seoses meeste 15 km eraldistardist sõiduga. On ju Andrus Veerpalul ette näidata kuldmedalid olümpiamängudelt nii 50 km 2002. a Salt Lake City kui ka 15km 2006.a. Torino mängudelt.

Võistlus oli haarav algusest peale. Nagu eeldada võis polnud Veerpalu start kõige teravam, kolme km vaheajamärgis teise kümne koht ei näidanud just tiitlikaitsja hiilgavaid võimalusi. Üllatajateks olid lõpuprotokollis hoopis hõbeda võitnud Matti Heikkinen soomest ja neljandaks platseerunud ameeriklane Kris Freeman. Poodiumi pronksise koha hõivas kodupubliku rõõmuks Lukas Bauer. Andrus Veerpalu sai I koha ja Jaak Mae 5nda.

 

Eero Reinhold

 

SPORT

 

Treeni, et võita

 

Trenni ei tehta ainult treenimise pärast, vaid ka selleks, et  võistlustel osaleda ja saada hea emotsioon. Iga treening peab minema asja ette.Treening, mis on tehtud vastu tahtmist, ei ole treening. 

 

Võistlusel ole enesekindel,  mine osale ja võida. Treenides saad enesekindluse- kindla teadmise, milleks sa võimeline oled. Võistlus on koht kus saad oma oskusi teistele näidata ja teistega võrrelda. Naudi võistlust, sest selleks sa ju treenisid. Ebaõnnestunud võistlus ei ole veel maailma lõpp, võistlusi tuleb veel.

 

Sporti tee endale, sest hea füüsiline aktiivsus tagab sulle ka paremad õpitulemused ja mis peamine tõstab enesehinnangut ja annab hea enesetunde  ja tervise kogu eluks. Meid käib keegli trennis viis inimest. Hülgi,  Katrin, Eero, Ivar, Marika. Kui treenida siis ikka väga põhjalikult, sest tulemas on ju keegli võistlused.

 

 

 

Hülgi Koržunova

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

HUVITAV TEADA

 

Krõllile näo andnud kunstnik.

 

Edgar Valter(21.09.1929 – 4.03.2006) joonistas rohelise karvase sabaga eluka illustreerimaks Ellen Niidu“ Krõlliraamatut“. Aastate jooksul ilmusid raamatule järjed. Edgar Valterit teavad  Eestis kõik, kes vähegi on lasteraamatuid lugenud. Ta on hästi paljudesse raamatutesse pilte joonistanud, kokku umbes 250 raamatule.

 

Tema on kuju andnud lisaks Krõllile ka sellistele kangelastele nagu Sipsik, Nublu, Naksitrallid, Kunksmoor ja paljud teised.

 

Teile peaks aga selle armastatud kunstniku tegelastest olema eriti tuntud aabitsakangelased eesotsas Aadama ja Annaga ning muidugi pokud. Pokuraamatutes on ka jutt Edgar Valteri kirjutatud.

 

 

 

 

Bibliograafia:

Krõlliraamat 1979

Kuidas Krõll tahtis põrandat pesta 1993

Krõlli värviraamat 1994

Krõll ja igasugused hääled 1994

Krõlli pannkoogitegu 1999

Veel ja veel Krõlliga maal ja veel 2002

 

 


 

 

Allikas: SL Õhtuleht 26. jaanuar 2008

 

 

 

 

 

 

HUVITAV TEADA

Kaduneljapäev.

Kaduneljapäev on iga kuu ja sõltub kuu faasist. Märtsis see oli 19 kuupäeval ja kindlasti neljapäeval alatis, aprillis 23 ja mais 21, juunis 18. Eestlaste kuukalendri ajaarvamises märgib kaduneljapäev alati vana poolkuu neljapäeva. Nädalapäevadest on neljapäev üldse üks olulisemaid. Arvati, et sel päeval sooritatud rituaalsed toimingud tagavad edu suurpuhastuses, putukate ja näriliste hävitamises. Samuti sunniti sel päeval taanduma mitmeid inimese endaga seotud hädasid. Näiteks konnasilmad, kae, liigne kehakaal ja muud haigused.

 

Paastumaarjapäev.

 

25.märts – leinapäev, paastumaarjapäev - Paastumaarjapäeva teemaks on ingel Gabrieli ilmumine neitsi Maarjale, et kuulutada Jeesuse sündimisest. Sellest tuleb ka püha nimi. Maarja saadud tõotuses avaldub Jumala armu kogu rikkus. Eestlased tähistavad 4 maarjapäeva aastas, millest üks on paastumaarjapäev.

 

Paastumaarjapäev – Neitsi Maarja rõõmukuulutamise püha

 

alguses oli vaikus...

ja siis lõi Jumal muusika

 

 

 

Paastuaja sisse jääb ainus liikumatu püha selles tsüklis  - Issanda kuulutamispäev ehk paastumaarjapäev 25. märtsil. Sel päeval, 9 kuud enne jõule, kuulutas ingel Gabriel Maarjale ette, et ta sünnitab poja, kelle nimeks saab Jeesus. Selle päeva värv on valge. Maarjapäevadest ainus, mida luterlik kirik tähistab tänaseni. Põhjendatakse, et seda päeva ei pühitseta mitte Maarja, vaid Jeesuse auks.

Neitsi Maarja austamine on levinud rooma-katoliku kirikus. Maarja ülistamine muutus igapäevaseks harjumuseks. 4. sajandist hakatakse Maarjale pühendama kirikuid, tema nimi muutub armastatuimaks ristinimeks. Maarja muutub ikka enam ajaloolisest Jeesuse emast taevaseks valitsejaks ja kuningannaks, kõigi kristlaste vaimulikuks emaks. Katoliku kiriku aastas on 18 Maarjale pühendatud püha.

Luther heidab kõrvale kõik maarjapäevad välja arvatud küünlamaarja- ja paastumaarjapäev, sest nendel päevadel on olemas piibellik alus. Lutheri järgi on Maarja "ülimal määral väärt suurimat austust".

 

Euroopa rahvastel on paastumaarjapäev tähistanud eeskätt kevade alguse ning kevadise pööripäeva saabumist. Neitsi Maarjaga seotud tähtpäev ühendab endas eelkristlikke ja kristlikke traditsioone. Kristliku traditsiooni järgi sai neitsi Maarja just paastumaarjapäeval - 9 kuud enne jõulusid - peaingel Gabrielilt teada, et ootab lunastajat.

Rahvakalendris on tegu naistepühaga, mis tähistas naiste kevadtalviste tööde lõppemist, ketrus pidi valmis olema ja kangad kootud. Leivavilja kahjustamise ettekäändel oli õhtuste tubaste tööde tegemine nüüdsest keelatud. Nii said naised sel päeval hinge tõmmata ja endale  maarjapuna joomist lubada - punaseks tehtud viina või õlut joodi vastvalt võimalustele kas kodus, külas või kõrtsis.

Usuti, et puna joomine on kasulik, nii öeldi Rannus, et Maarjapäevän juvvas enne päivä maarjapäevä puna, sis saesab terve aasta ilus. Tetti verev viin, Suure-Jaanis aga räägiti, et maarjapäeva varahommikul peab viinaga suud pesema, siis seisab inimene hästi punane ja ilus.

 

 

 

Lauri Pajuniit

 

 

 

TEE ISE

Katrini kook

125/200  gr. margariin (sulatada)

150 gr suhkrut

250 gr jahu

1 tl küpsetuspulber

2 suurt õuna võib lisada ploome, rosinaid või

pähkleid.

1.Sulatatud margariini valada jahu sisse ja

segada korralikult koos suhkruga ja

küpsetuspulbriga.

2.Pane tainas küpsetusplaadile ühtlase massiga

ja selle peale pane õunad,rosinaid,ploomid

võib ka pähkleid.

3.Küpsetada200 kraadi juures20 minutit.


Head isu,Katrin 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

AJAVIITEKS

VASTLAPÄEVA KOOMIKS

 

 

 


Zinaida Borovik

AJAVIITEKS

Anekdoodid

 „Juku, miks sa nutad?“

„Meie klassijuhataja kukkus aknast alla…“

„Ja sina, hea poiss, ei saa nuttu pidama?“

„Muidugi – mina olin just sel  ajal kempsus…“

 

 

 

 Miku: „Juku, sa oled tola!“

Juku: „Kuule, ega tola pole loll“

 

 

 

Kommunistid ei sallinud sõna „saba“. Selle

asemel tuli öelda: „järjekord“. Kord nägi

üks Viljandi poiss Tartu tänaval koera ja

hüüdis emale: „ema, ema näe, kutsu

jookseb, järjekord taga“!

 

Anekdoodid valinud naljandite raamatutest

Katrin Liivamägi       

 

 

LUULENURK

Mis see on?

Seda,

       mis väärtuslik

tahaksin kinkida sulle,

   varanduse varudest –

kaduvast kaugusest tulles.

           Ja lõpuks

                  olengi kohal,

    seisan jällegi siin.

Kas veidi varem või hoopis hilja –

                           jõudsin ma sinuni?

                                                                              

Tervitushüüd

Varblase vallatu

                                                                                                 tervitushüüd

   lume-valges,

                                                                                                 hangede õues.

                                                                              Varese kraaksatus

                                                                             kostus just nüüd –

see hommiku hõiskamis-nõue…

                                                                             On alanud jälle uus päev.

Merle Aasa         

Lugedes Merle luuletusi, saame väheste ridadega elutõed teada.

Eero Reinhold

MINE JA VAATA

 

Huvitavat aprillis

02-03 . aprill  -  kell  10.00  Viljandi  uus spordihoone – Viljandi haridusmess.

04.  aprill -         kell 10.00 Viljandi  Kultuurimajas  -  Viljandimaa  rahvakunsti päev.

09.  aprill -        kell 18.00 Jaani  kirikus  - kammerkoor  Voces Musicales  - Arvo Pärdi  „Passio“.

17. aprill –       kell 16.00 Paala  rahvamajas – lasteringide kontsert.

18. aprill -        kell 12.00  Viljandimaa  Spordihoones – võistulustantsuturniir „Magus algus“.

23. aprill  -       kell 17.00  Viljandi linnaraamatukogus – Luule- ja muusikapõimik Juhan Viidingu loomingust „Avatud laul“.

29. aprill –      kell 17.00  TÜ Viljandi kultuuriakadeemias – Rahvusvaheline tantsupäev Viljandis:  etendus „Aladdini imelambi sees“.

29. aprill  -      kell 18.00 Pärimusmuusika Aidas -  Rahvusvaheline tantsupäev Viljandis: interaktiivne etendus Body Lounge.

29. aprill –     kell  21.00 TÜ Viljandi kultuuriakadeemias – Rahvusvaheline tantsupäev Viljandis: etendus „Kiigepaulikud“.

 

 

 

 

 

 

 

TEE ISE

 

Ülestõusmispüha tähistamine.

Ülestõusmispüha on riiklik püha, see on 12  ja 13 aprill. Siis lakitakse kanamune igat värvi munalakiga. Mina värvin tangudega ja riisiga. Tulevad väga ehtsad kanamunad. Veel värvin lillade ja kollaste sibulakoortega. Tulevad väga ilusad kanamunad. Värvitakse ka veel hästi erksate lõngadega. Tulevad igati kenad kanamunad.

Kui kõik on valmis, siis panen rohelise muru keset lauda ja paar väikest kollast tibu murule. Värvitud munad panen alusele muru kõrvale. Kaunistan igat värvi sulgedega veel, siis on ilusam. See ongi kõik, mis ma teen ülestõusmispüha  puhul.

Minu lugupidamine Teile kõigile.

Viivika


 

TÄHTSAD PÄEVAD KALENDRIS

 

Märts

8.   märts – naistepäev

12.  märts – korjusepäev

14. märts – Rahvusvaheline emakeelepäev

17. märts – käädripäev

20. märts – kevade algus

21. märts – pendipäev

 

 

 

TOIMETAJAD

 

·                                Mina arvan – toimetaja Eero Reinhold

 

·                                Sport – toimetaja Eero Reinhold

 

·                                Mine ja vaata – toimetaja Lea Märtsin

 

·                                Huvitav teada – toimetaja Lauri Pajuniit

 

·                                Tähtsad päevad kalendris – toimetaja Lea Märtsin

 

·                                Tee ise – toimetajad Katrin Liivamägi, Viivi Rungi

 

·                                Ajaviiteks – toimetaja Katrin Liivamägi

 

·                                Tervis

 

·                                Luulenurk – toimetaja Merle ja Reet

 


Sisestused puuduvad