Eesti English Русский

Tasakaal nr.2

 

 

 

2009 INFOLEHT 2

 

 

SISSEJUHATUS

 

Meie päevakeskus on sündinud kaalude tähtkujus (18. oktoober). Kõik me vajame nii iseendas kui ka ümbritsevas maailmas tasakaalu, et end õnnelikuna ja turvalisena tunda. Sellest siis meie lehe nimi.

Kindlasti on info meist ja meie tegemistest võimalus külastada meie kodulehekülge internetis (www.viljandimaasingel.ee)

Meeldivat koostööd ja head tasakaalu hoidmist soovides

 

MTÜ Viljandimaa Singel

Juhataja Linda Luhse.

 

 

MINA ARVAN

 

Navitrolla

 JÄTKE MAANDUMISE KOHT MEELDE (ÖÖ)
REMEMBER THE LANDING POINT-NIght

Zinaida luule Navitolla maali juurde

Täht langeb maa-pääle, ilus rada temast järel.Keegi teine poleks saanud endast jätta ilu kauni. Täht,vaid täht, mis taeva ligi on ju olemus mis vilgub, soovi järel maale liigub. Kauni öö ta ära võlub…Täht !

 

 

AJAVIITEKS

Anekdoodid

 

Kolm vanatüdrukut istuvad.Aafrikas bangalas ees ja joovad teed.Korraga kargab dzunglist välja suur ahv,haarab ühe vanatüdruku sülle

kaks ülejäänut joovad veidi aega tee edasi,siis

ütleb üks:Mina küll ei saa mida ta selles.Marys

leidis!

 

......................................................................

 

Vanaeit kaupleb turul ravimtaimedega.

Kas need taimed tõesti aitavad? küsib

umbusklikult keegi mööduja.

ja kuidas veel aitavad! vastab eit.Vanemale

pojale otsin BMW,nüüd kavatsen nooremale

volvo osta.

 

 

Katrin Liivamägi raamatust Anekdoodisõnastik

 

TEE ISE

Kohvitort

Põhi:

2 kihti kakaoga biskviit-tordipõhja

lmmutamiseke:

2dl musta kohvi

2tl rummi või

konjakit

(või veidi rummiessentsi)

Täidis:

6tl zelatiini

1,5dl kanget kohvi

3munarebu

1dl fariinsuhkrut

400g maitsestamata

toorjuustu

3munavalget

1dl suhkrut

Glasuur:

2dl kohvikoort

1dl kanget

3dl fariinsuhkrut

1spl võid.

HEAD ISU! Katrin Liivamägi Tervisetrendist

 

TERVIS

 

Pett

 

Pett teeb head

Pett on piimatoodete seas teenimatult tagaplaanile jäänud, kuigi tervisele soodsa mõju poolest edastab pett nii mitmeidki toiduaineid. Kaltsiumi- ja fosforiühendite sisalduselt on pett enam-vähem võrdne lehmapiimaga. Pett on väga hea kaaliumiallikas ja klaas petti annab ka kena koguse magneesiumi. Pett sisaldab rohkesti inimorganismis vajaliku letsitiini.

Pett vanasti

Vanasti talumajapidamistes pruugiti petti janukustutuseks kui ka söögikõrvaseks. Lõuna-Eestis tehti kord nädalas kindla talutoiduna rõõsapettipiimaga tanguputru. Asendamatu oli pett odrajahust karaski- ja käkkitaigna valmistamisel.

Palju võimalusi

Kellele ainult peti joomisest näljatunde peletamiseks väheseks jääb, võib võipiima sisse kamajahu puistata ning mitmekülgne, kasulik ja lihtne eine ongi valmis. Kes aga hapendatud võipiima maitset liiga ühekülgseks peab, võib petile moosi, marjade, köögiviljade või roheliste ürtide lisamisega valmistada erinevaid segujooke. Hapendatud pett sobib edukalt ka külm­suppide põhjaks.

Hapendatud petti kasutatakse mitmesuguste küpsetiste tainasegude koostises, eriti juhul, kui tainale lisatakse kergitusaineid. Peti orgaaniliste hapete ja kergitusainete koosmõjul eral­duvad gaasid muudavad küpse­tised õhuliseks. Petilisand sobib vedelal kujul ka pagaritoo­detesse või kohupiima­vormiroogadesse, tahket petipulbrit lisatakse aga hapendatud segupiima­jookidele. Koduses majapidamises saab hapendatud petti kasutada kvaliteetse lähtejuuretisena piima hapendamisel.
Petis leiduvaid orgaanilisi happeid (peamiselt piimhapet) kasu­tatakse ka kulinaarsetel ning kosmee­tilistel eesmärkidel. Nõrgalt happelise keskkonnana sobib pett leebe toimega mari­naadide aluspõhjaks, milles edukalt liha pehmitatakse ja maitsestatakse. Piimhappel on ka nahka kooriv toime, mistõttu petti saab kasutada nahahoolduses.

Zinaida Borovik ja Anu Kullat

 

SPORT

 

Bowlingu võistlus

 

Eile 23.04.2009.a. oli meil bowlingu võistlused Männimäe Bowlingus .

Meid võistles viis inimest.HÜLGI,KATRIN,MARIKA,IVAR, EERO. Meiega võistlesid Ämmuste kool, LAHMUSE kool, Türi päevakeskus, Kaare kool,Porkuni kool,Vinger ja singel. 3 koha sai meie võistkond Singel bowlingus.Ja 4 koha sai võistkond Vinger bowlingus.

 

 


Sisestused puuduvad