Eesti English Русский

Tasakaal nr.4

 

 

 

 

 

 

 

2009 INFOLEHT 4

 

 

SISSEJUHATUS

 

Meie päevakeskus on sündinud kaalude tähtkujus (18. oktoober 1998). Kõik me vajame nii iseendas kui ka ümbritsevas maailmas tasakaalu, et end õnnelikena ja turvaliselt tunda. Sellest lähtuvalt ka meie lehe nimi Tasakaal.

 

Info meist ja meie tegemistest on üleval internetis – www.viljandimaasingel.ee.

 

 

 

Meeldivat koostööd ja head tasakaalu hoidmist soovides

MTÜ Viljandimaa Singel

Juhataja Linda Luhse

 

 

 

 

MEIE LEHES

 

* Arvamus * Sport * Mine ja vaata

* Muusika * Tähtsad päevad * Tee ise

* Ajaviiteks * Tervis * Luulenurk

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ARVAMUS

 

Avamispidu

 

Singeli ja Vingeri avamispidu toimus teisel oktoobril, kuhu oli oodata palju külalisi. Hommikust saadik tegutsesime suupistetega ja Vinger küpsetamisega, millest muidugi tulid väga head suupisted aru oli saada, sellest sest keegi ei tulnud laua äärest nii kaua ära kuni kõik sai otsa...:).

 

 

Tegelikult teist oktoobrit ootasid väga paljud , sest nad tahtsid väga õnne soovida ja muidugi kontserdit nautida. Kontsert õnnestus väga hästi ,keegi ei eksinud oma palade ja laulde esitamisel ja kui isegi juhtus midagi siis see oli väike asi, sest avamispidu ootasime me tükk aega.

Sel avamispeol esinesid veel Ruslan ja Kulno nad esitasid mingit muusikalist pala ja üht laulu mis oli ukraina keeles, ja rääkis tüdrukutest ja kevadest. Ruslan on Svjata vatra ansamblist kus nad laulavad põhiliselt ukraina keeles.

 

Lõpuks sai see pidu peetud ja saab hakkata käima ringides mida tegelikult paljud ootasid. Pidu lõppes super karaokega kuhu oli oodata laulma ka külalisi, kes muidugi ei huvitunud sellest eriti aga kui tegu oli singeli rahvaga siis nemad panid täiega. lausa nii et käidi mujalt maja pealt, tööd teinud inimesed kaebamas. Linda tuli kõrva sosistama, et me keeraks karaoke masina viksemaks aga kus muidu... See sinine vilkur ei tahtnud kuidagi vaiksemaks jääda, seda lauldi oma kümme korda järjest ja lauldi ka siis veel kui sealt ära läksin.

Igatahes kõik lõppes hästi ja inimesed jõudsid koju kaine mõistusega ja hea tujuga.

 

 

Zinaida Borovik oktoober 2009

 

 

 

 

 

 

 

 

MUUSIKA

 

 

Ansambel PS TROIKA

 

Ansambel PS Troika sündis täna peretroikale 1987 a.

Ansambel läbilöögiks saigi 1987.a. jaanuaris telesaates „Noortestuudio pärastlõuna“ esitatud pala „ Põdrakasvataja“ ,mis sai päevapealt hitiks. Perestroika-1980 .aastate keskel NSV liidu kokku varisemine ja likvideerimine 1991.a.

PS Troika algkoosseis Jaak Jürisson, Imre Luur, Allan Sarri ja Mihhail Gorbatšov. Olles mütanud mõnda aega kodumaal , kadus ansambel peale piiride avanemist soome. Hiljem mängiti Tallinnas Soome ja Rootsis sõitvatel laevadel. Kuna repertuaar ja koosseis muutusid, kadus ka nimi. Alles aastaid hiljem tõusis taas tuha alt leek. Ansambel taassünnis tuleb tänada plaadifirmat TopTen kes pakkus välja plaadistamisvõimaluse.

 

 

 

Artikkel koostatud Pstroika kodulehe põhjal: http://www.pstroika.com/

Dj Margus Mändla 20.10.09

 

 

 

 

 

 

TEE ISE

 

Kapsavorm hakklihaga

 

Klassikaline vormiroog kapsa ja hakklihaga on maitsev ja väga lihtne valmistada. Kui oled harjunud tegema kapsahautist, võiksid nüüd proovida vormirooga ,millele annab mahlakust õun. Serveeri keedetud kartulitega. Lisandiks sobib pohlamoos.

 

Ligikaudu 6 portsionile.

Kogus koostis-ja maitseained

 

1kg kapsas

2tk sibul

2tk hapukad õunad

 

Hakklihasegu

 

400g hakkliha

0,75dl riivsai

2dl puljong

1tk väike sibul

1tl sool

Värskelt jahvatatud pipar

1tk muna.

 

Valmistusaeg:

 

Ettevalmistusaeg 20 minutit +45 minutit küpsetamiseks.

 

1.Puhasta ja haki kapsas. Pruunista hakitud sibul ja kapsas rasvaines.

2.Hakklihasegu valmistamiseks sega riivsai ja puljong ning lase 10 minutit seista. Haki sibul ja lisa hakklihale. Sega juurde muna. Maitsesta.

3.Pane pool kapsakogusest kuumuskindlasse ahjuvormi.

4.Kata kapsas hakklihaseguga. Lao peale õunaviilud.

5.Kata ülejäänud kapsaga.

6. Küpseta 175 C juures 40 minutit.

 

Madis Sikk 27.09.09.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SPORT

Jalgpall

 

Jalgpall on vanim spordiala. Jalgpalli-laadse mängu vanimaks alaks on Hiina sõjaväe käsiraamatud 2ja 3.sajandist e.m.a. Euroopas on mänge harrastatud keskajast.

Kaasaegne jalgpall sai alguse 1840.aastail. Inglismaa koolides kehtinud mängureeglid.

Nende tulemusena asutasid 12 klubi ja kooli 1863a.Inglismaa Jalgpalliliidu (The football Association ehk Fa). 1886.aastal tegi lõpu Inglismaa, Sotimaa, Walesi ja Iirimaa jalgpalliliidu asutatud Rahvusvahelise jalgpalli Nõukogu (I.FAB).

Prantsusmaa loodud ühendus lubas pidada Briti saartel väljakujunenud mängureeglitest. Paljudes riikides on jalgpall põimunud argikultuuriga.

Riikides on parimad elukutselised jalgpallurid kelle palk võib ulatuda üle saja miljoni krooni.

Mängureeglid koosnevad 17 peatükist. Kooskõlastatult rahvastiku jalgpalliliiduga võib reegleid kohendada sobivaks noortele, naistele, veteranidele ja puudega mängijatele.

Ühes võistkonnas mängib 11mängijat,kellest üks on väravavaht.

Mängija põhivarustusse kuulub pikkade või lühikeste käistega jalgpalli särk, lühikesed püksid, põlvikud, jalanõud, säärekaitsed ja väravahi kindad.

Mängijad peavad kandma sellist riietust, mis eristab võistkonna mängijast ja väljakukohtunikust. Väravavahid peavad olema selgelt äratuntavad. Mängu juhib väljakukohtunik ja kaks piirikohtunikku. Rahvusvahelistes mängudes tegutseb väljaku ääres neljas kohtunik.

Mängijate eesmärk on toimetada pall vastasvõistkonna väravasse, mis asub otsejoone keskel. Värav peab olema lai kui on väravapost ja põikpuu. Keskjoon jagab väljaku võrdseks pooleks.

Kui tulemust ei tule määratakse 11 meetrine karistuslöök ehk penalt.

Vastasvõistkonna mängija vigastunud võib kohtunik hoiatada kollane kaart või väljakult eemalduda punane kaart.

Kahe kohtuniku ülesanne seisneb suluseisu määramine.

Veel on kuulsaid jalgpalli liike Ameerika jalgpall, Gaelijalgpall, saali jalgpall

Ja ranna jalpall.

Kui meie väiksed olime, siis käisime peale kooli õhtuti jalgpalli mängimas. Jalgpalli platsil peab kõvasti jooksma. Jalgpallis peab toimima meeskonna töö. Söötu peab andma mängijale õigel hetkel.

Kui keegi lööb karistuslöögis palli välja, siis võtab vastasmängija palli ja hakkab palli lööma väravahi suunas. Väravavaht peab samuti väravast õigel ajal välja tulema ja vastasmängija palli ära tõrjuma.

 

 

 

Madis Sikk 18.10.09.

 

AJAVIITEKS

 

Saksamaal lõppes õllefestival. Kõige rohkem õlut jõi ära Tambovi elanik Ivan Pavlovitš Sidortšuk, kes vaatas festivali oma istudes televiisorist!

 

Miks sa ei teata politseile, et su sõiduauto on ärandatud?“

Ma ootan, kuni vargad ta üle värvivad ja remondi teevad!“

 

Uhkes restoranis ulatab mees riidehoidjale ühe krooni ja küsib:

palun soovitage mulle midagi.“

Riidehoidja paneb krooni taskusse ja kummardub mehe poole:

Minge siit minema!“

 

Politseinik tuleb vara valges pärast öövalvet koju võtab riidest lahti ja hüppab voodisse teki alla. Naine karjatab:

Ole hea, jookse poodi“ too piima!“

Mees ronib vihaselt voodist välja, ajab vormi selga jookseb poodi. Müüjanna küsib:

kas sind lasti politseist lahti?“

Mis jutt see on?“

Sul on tuletõrjuja vorm seljas!“

 

Lennukikatastroof. Keegi ei tea, mis juhtus. Komisjon ja spetsialist uurivad ja nuputavad,

Aga vastust pole. Otsitakse ja lõpuks must kast. Kuulatakse linti. Viimane lause mille ütleb esimene piloot: „Vaata Miša, mida ma oskan!“

 

Doktor mul on õudsed valud, ma ei saa aru, milles asi on. Vaadake , kas saab midagi teha?“

Arst vaatab naise läbi ja vastab: „Teate, see haigus on ravimatu. Aga ehk see aitab? Ma annan teile küünlaid, te peate need iga päev panema…“

kuhu ma pean need panema?

Kirikusse, altari ette!“

 

Silmaarsti kabineti:

Palun lugege alumist rida.“

Kas päris alumist, see mis peenes kirjas?“

Jah seda!“

trükitud 2008. aastal, trükiarv 3000, trükkikoda Ühistöö, tellimus2841.“

 

Väike poiss tuleb köögist elutuppa, pisarad silmis.

Mis juhtus?“päris isa

Mul praegu õudne skandaal sinu naisega,“vastab pisaraid silmi pühkiv poeg.

 

AJAVIITEKS

Ivari suvi

 

Minu suvi mõõdus sel korral mitte ainult tööd tehes nagu see on oli eelmisel aastal.

See suvi ei olnud nagu minu eelmised suved igav ja üksluine. Minu suvedesse mahtus tavaliselt töö töö ja veel kord töö. Muidugi ma ei tee tööd kogu aeg on ka vabu päevi. Aga ma lihsalt pole osanud nende vabade päevadega mitte midagi peale hakkata. Kontsertuuridel käija ma eriliselt ei ole, kuigi jah kui seal esineb minu lemmikuid pände siis ma muidugi lähen.

Suve esimene üritus kus ma käisin oli Dingo kontsert. Kuigi jah ma sattusin Dingo juurde alles hiljuti ja suht juhuslikult, nimelt juhtusin ühte nende lugu nettis kuulama ja mulle hakkas meeldima. Otsustasin vedi rohkem teme muusikat otsida ja sain teada et see on Soome ansambel kes alustas tegevust 1982 aastal. Ma arvan et 80 olidki Dingo hiilgeajad. Nii siis ka mina tahsin neid mehi ja seda ansamblit elu suuruses näha. Nii ma siis ostsin pileti 16 juuniks Viljandi lauluväljakule nende kontserdile. Kuna olin parasjagu ka tööl siis ma ei jõudnud päris algusesk. Aga ega mind see Träffik eriti ei huvitanudki. Minuarvates on Kesköö Disko ainukene nende õnnestunum lugu. Siis oli aeg Smilersi käes ja oli ka näha kuidas rahvast lava ette rohkem tuli. Ka mina üritasin endale normaalse lavaesise koha saada. Silers ikka tõmbas tõsiselt rahva käima ja siis tuli päeva nael Dingo vot see oli alles sou ja elamus mis ei unune iial. Ma ei ole eriti rokk muusika austaja aga Dingot ma nautisin täiega tulid sellised lood nagu Autiotalo, Nahkatakkinen tyttö, Sinä ja minä. Nii et ma nautisin seda kontsertit. Ja kontserti lõppus nagu ikka viskavat muusikud asju rahva sekka trummi pulki, elektri kitarri tõmbajaid ( sellega millega nad neid kitarri keeli tõmbavad). Ja minagi sain ühe neist endale see on siiani mull alles ja sellel asjal on minujaoks hindamattu väärtus.

12-13 Juunil olin ma kutsutud kaasa Kunstinäituse lõpetamise Ürituselele Hiiummal. Kuigi jah mul oli valida ka ühe festivali vahel kus ma oleksin pidanud olema üksi, siiski minu valik langes Hiiumaa reisile. See seltskond kes kaasas olid oli supper ja nii me siis nautisime Hiiumaad ma sain oma uut Peegel kaamerat jälle proovida. Mulle meeldib pildistada, kuigi jah eriti tihti seda ei juhtu ma vajan vist mingit tõuget, et minna kuskile loodusesse pildistama. Hiiumaal oli tore tegime 2 päevaga hiiumaale ringi peale seltskond oli supper ma ei kahetse mitte hetkegi et ma festivali asemel Hiiumaale sõitsin. Ma arvan et asi võis olla ka selles et me tuntsime üksteist me aitasime üksteist ühesõnaga hõitsime kokku nagu üks suur pere, mida me ju ka oleme. Uhke on oma fotot vaatata Kustil Kärdla Kultuurimaja seinal. See foto konkurs oli minujaoks esimene, kuigi ma poleks sellest osa võtnudki kui Linda poleks mind tagant sundinud. Ja nii minu tööd siis jõutsidki sinna näitusele nii kaugele nagu Hiiumaale. Selliseid Fotto konkursse võiks rohkem olla, tavalisele konkursille ma kardan oma fottasi saata sest ma tean et need ei kõlba mitte kuskile aga kui koraldab Singel mõne fotto konkurssi siis lõõn kohe rõõmuga kaasa. Sest siis tean et mul pole karta midagi. Kuigi jah edasi areng peab toimuma, näiteks mulle selles konkursiss osalemine andis enesekindlust et minu tööd kõlbavad ka näitusele. Minuarvates on see suur au kui näed oma pilti kuskil näitusel, see näitab seda et sa suudad midagi luua.

Minu suvesse mahtus ka Folk muusika festival. Ma olen Tihe folgi muusika sõber aga siis kui Viljandi Pärimusmuusika Festival algab (Folk) olen mina alati kohal. Ma ajastan ka oma puhkuse nii et ma saan folgil kohal olla. Igast Follgist ma õppin midagi nii ka sellelt folgilt nimelt seda et sõpradega on parem folki nautida kui üksi. Minujaoks oli selle aasta Folgi naelaks Indiaalane Lendav kodkas. Kultrahoov kus tema kontsert ka toimus oli puu püsti rahvast täis. Ta andis hingele väga palju tema lood ja tantsud oli sügavamõttelised nii et kui ma sealt kontsertilt lahkusin olin ma kui teine inimene kuidagi nagu täis energiat ja teotahet. Siis ei saa ka ära unustada meie endi muusikuid Setod ja Lenna kuurma kogusid Neljapäval ja Laupäeval publiku rekorteid. Nende muusika lihsalt oli nii võrd hea. Veidi pettumust valmistas mulle Oort. Võib-olla sellepärast et eelnevatel festivalidel kui ma olen nende kontsertitel käinud on nad kuidagi kohe publiku enda võimusesse saanud see kord aga mitte. Ma ootasin ikka nende repetuaarist vanu laule aga nad ehitasid oma kontserti üless uue plaadi loomingule, mis ei olnud nii head kui eelmised plaadid. Veel meeldis mulle J.Karjalainen kes laulis siukest folgi ja pluusi stiili. Vot see oli kontsert mida ma ka nautisin. Folgil oli palju kontserte kus ma püütsin ära käija aga mul on tekkinud ka nende aastatekga mil ma folgil olen käinud omad lemmikud kelle kontsertitel ma tahaksin kindlasti ära käija ja on ka neid ansambleid kes mind on üllatanud.

 

Veel mahtus minu suvesse Madonna Kontsert mis oli Tallinnas lauluväljakul. Kugi jah ma ei läinud sinna pealgalt madonna pärast vaid tööle nii et madonna oli minujaoks teise järguline. Kuigi ma kuulsin küll kuidas ta laulis ja puha ja isegi nägin tema soud aga mulle see ei meeldinud. Piletid poleks ma küll sellele üritusele ostnud. Madonna viga oli see et ta ei suhelnud publikuga, kuigi jah tõsised fännid ei lasknud sellest end heitutada. Ju ma siis pole sellise muusika austaja mida ta teeb, sõu võis küll hea olla aga oleks tahnud veidi rohkem seda et ta oleks suhelnud publikuga. Mul on ka väike võrdlus momend näiteks kui ma käsin Krakovis Poolas ja seal Aikonit kuulsin siis läksin kohe järgmisel päeval poodi ja ostsin tema CD. Vot niimodi mõjus Aikon mulle, aga Madonna ei mõjunud mulle mitte kuidagi.

 

28- 30 Augustini toimus Tuksis Eesti Vaimupuuetega Inimeste Tugiliidu laager. Laargri teemaks oli Laps, puua & vägivald. Sõit sinna oli suhteliselt pikk, ma olen Eesti vaimupuuetega Tugiliidu laagris ka varem käinud see laager oli minu teiseks laagriks. Meid jaotati majadesse, ja siis oli vaaba tegevus. Ma kohtasin selles laagris vanu tuttavad ja võitluskaaslasi kellega koos me oleme Enese Esindamise asja ajanud aga mitte kuskile pole me sellega jõudnud. Ma tuntsin mõningaid noori ka Tallinnast oli tore taaskohtumine. Sai ka mere rannas käidud mis oli väga ilus kahjuks vette see kord mina ei saanud. Õhtul oli Disco mis oli ka päris lahe ma ei mäletagi seda aega millal ma viiamti Discol käisin. Muidu oli vahva tantsisime tuntsime ennast vabalt. Teisel päeval ühines meiega ka Agne ( Eest Vaimupuuetega Inimeste Tugiliidu Juhataja) Ma polnud ka Agnet ammu näinud ja meie taaskohtumime kujunes väga meeldivaks. Siis asusime ka laagri teema juurde Laps, puue & vägivald. Tuli välja et brobleem on päris tõsine, erit just selles mis puututab Last ja lapsevanemat. Ma toon siinkohal ka ühe näite kaks puudega noort lähevad vanema ette juttuga et nad armastavad teineteist ja tahaksid abielluda. Ema ja isa seepeale et kuidas te küll hakkama saate, kus te elama hakkata, teil pole ju tööd. See on tüüpiline näide selles et kuidas vanemad ei usu oma lastesse. Siis hakkas töö seksioonides iga maagond läks eraldi kohta arutama brobleeme. Ja mis meie Viljandi kruppis välja tuli meie puuetega noortel pole elu olnud sugugi nii roosiline kui tundub. Saime sealt päris mitut asja millega peaks hakkama edasi tegelema. Kõike seda filmiti meie töötuba kuidas me arutasime oma brobleeme ja püütsime jõuda nende tuumani ja püütsime leida ka lahendusi. Peale seda oli igal maagonnal väike etteaste. Ka meie lavastasime ühe katkendi elust enesest. Õhtu lõppuks oli Disco ja peale Discot läksime sauna. Millega ikka päeva lõppetada kui hea saunaga ja meeldiva seltkonnaga. Kolmandal päeval kulus meil praktiliselt asjade pakkimiseks jätsime Tüksis oleva Mererannaga hüvasti ja siis sai lubatud et järgmisel aastal kohtume taas. Nii heas laagris pole ma üle tükki aja olnud. See saab nüüd minu igasusiseks kohaks kus saan kokku meeldivate inimestega heade sõpradega ja ültse huvitavate inimestega.

 

Selline oli tükkike minu suvel. Iga inimene võib mulle vastu vaielda või nõustuda aga seda või ma kindlalt väita see suvi oli mul üks parimaid, selles ma ei kahtlegi. Sest nii palju huvitavat ja nii palju uusi tutvusi pole mul kunagi olnud.

 

Ivar Merila november 2009

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

AJAVIITEKS

 

Vabatahtlikud Viljandis

 

Sellel aastal on kaks vabatahtlikku. Raphaelle on Prantsusmaalt ja Levente Ungarist.

Raphaelle jääb kuueks kuuks ja Levente üheksaks kuuks. Üks töötab Singelis ja teine Vingeris. Nad töötavad iga päev päevakeskuses., kus aitavad läbi viia erinevaid ringi-tegevusi.

 

Raphaelle: „Mulle väga meeldib sotsiaaltöö ja ma tegin sama tööd ka Prantsusmaal.

Mulle meeldib. Et siin on palju erinevaid tegevusi.. – inglise keele tund, muusika, kunst,

Fotograafia., kokandus, aitamine igapäevastes tegevustes. Esimest korda elus näen, et päeva-

Keskuses tehakse niipalju erinevaid asju - ( kunstis, laulmises…) Teine hea asi on see,et ma saan oma ideesid ja mõtteid ellu viia. Siinsed töötajad toetavad mind ja õpetavad palju uusi asju. Lõpetuseks ma tahan öelda, et see on õnnelik koht töötamiseks - sa annad endast kõik ja vastu said palju positiivseid emotsioone.“

Levente: „Ma ei ole ennem töötanud sotsiaalvaldkonnas. Päevakeskuses ma kogen ja õpin palju uusi asju. Näiteks ma õpin erinevaid inimeste karaktereid tundma. Ja kuidas nendega

Käituda.. Võtan osa paljudest tegevustest - kunst, muusika, kokandus, bowling… Ma saan oma ideesid ellu viia ja organiseerin erinevaid üritusi – ( ungari keele tund, pilli mängu õppimine, mediteerimine, oma kultuuri tutvustamine – Ungari multikate vaatamine,ungari söögi tegemine, laulude laulmine, tantsimine.) Mulle väga meeldib siin töötada ja teised

Töötajad toetavad mind. Ma saan teistele soovitada, et siin on hea olla vabatahtlik“.

 

Raphaelle ja Levente 07.12.2009

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

TERVIS

 

 

Inimese meeleolule ja hingele toimivad taimed meie ümber: ruumis ,aias, pargis ,metsas.Taimede toomisega koju , kasvatamisega aias , istutamisega parki muudetakse ümbrus elusamaks ,loomulikumaks ,esteetilisemaks –sellel on raviv tähendus e.dekoratiivteraapia tuntud on ka veel puuteravi (massaaž taimedest valmistatud võietega).

TEE KUI RAVIMJOOK

Esimene reegel:kui soovite tekkinud ebameeldiva tunde või häire kõrvaldamiseks kasutada ravimtaime ,siis olgu ravimiks valitud taim kvaliteetne ja kindlast allikast.Ravimtaimi soovitatakse kasutada ka koos teiste ravivõtetega.Tee valmistamisel tuleb silmas pidada täpselt etteantud juhiseid: õisi ja lehti tavaliselt ei keedeta –vaid valatakse keeva või kuuma veega üle.Tavalise tee valmistamiseks piisab 1-tl ürdist klaasi keeva vee kohta –ravimtee valmistamiseks võetakse ürti 1-2 spl klaasi vee kohta. KÜLMETUSE puhul toob kergendust ravimitee ,mis sisaldab :

Melissiürti 4 osa

Kõrvenõgeselehti 1 osa

 

Kummeliõisikuid 1 osa

Metsmaasikaürti 1 osa

 

KÖHA ülesandeks on soodustada kopsutorude enesepuhastust ,mille puhul on soovitav juua ravimteed, mis sisaldab : nõmm-liivateed 3 osa

Kanarbikku 2 osa

Nurmenukuürti 2 osa

Suure teelehe ürti 1 osa

Raudrohuürti 1 osa


Võtta 1 sl ürdisegu, lisada klaas keeva vett, lasta tõmmata soojas 15 min ja juua ära. Loodusravivõtete ülesandeks on: * taandada põletikku võimalikult loomulike ravimitega; *tugevdada hormonaalset sfääri; * tugevdada närvisüsteemi.


Anu Kullat november 2009



Sisestused puuduvad